Image description

Planten van plantsoen

Bij voorkeur wordt er inheems plantmateriaal geplant. Dit betekent dat we soorten gebruiken die van oudsher in het wild in Nederland voorkomen. Deze soorten passen ook goed bij het klimaat in ons land en de insecten en vogels zijn afgestemd op de bloeitijden van deze soorten.

Hoe gaat het planten in z’n werk

We weten allemaal dat voor het planten van een boom een gat gegraven moet worden, daar gaat evt. wat voeding in, de boompalen worden geplaatst en de boom komt erbij. Gat dichtgooien, aanstampen en de boombanden bevestigen aan de palen. Klaar is Kees.

Voor een mooie bomenlaan gaan we uit van een plantafstand van 10-15 meter voor bomen hoger dan 12 meter en 6-10 meter voor bomen tussen de 6 en 12 meter hoog. 

Maar soms moet er heel veel geplant worden, zoals bij bosplantsoen. Natuurlijk moeten er dan ook gaten gemaakt worden. Om dat allemaal met de hand te doen is erg tijdrovend. Vandaar dat er dan een plantmachine gebruikt wordt.

De door onze werkploeg gebruikte machine is een machine waarbij 1 of 2 rijen bosplantsoen tegelijk geplant kunnen worden. Een 1-rijige of 2-rijige plantmachine. Deze wordt achter de tractor gemonteerd. Zittend kunnen de jonge plantjes dan in de gemaakte gaatjes gezet worden. Zie de foto’s op deze pagina.

Het voordeel van machinaal planten is

- dat de plantdiepte altijd juist is zodat de aanplant voldoende zuurstof krijgt

- de aanplant wordt snel geplant en droogt minder uit

- het is minder arbeidsintensief

Wat is bosplantsoen

Bosplantsoen is een verzamelnaam van een gewasgroep. Het zijn 1 tot 3 jarige, meest inheemse struiken en bomen. Denk hierbij aan o.a. meidoorn, kardinaalsmuts, hazelaar, kornoeljesoorten, Gelderse roos, eiken, elzen, grove den en douglas. Deze worden gebruikt voor de aanplant van bossen, groensingels en houtwallen.

Bosplantsoengewassen worden door boomkwekers vermeerdert door ze te zaaien.